Do góry

Desery Przepis na:

Napoleonka

Napoleonka

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19065

Dodano:

Odsłon: 10

Przepis wart wypróbowania: "Napoleonka"

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • żółtko
  • kostka marga ryny
  • szklanka kwaśnej śmie tany 18-proc
  • łyżka octu
  • szczypta soli. Krem: 1 litr mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 25 dag masła
  • szklanka mąki pszennej
  • budyń śmietankowy
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • jajko
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto: posiekaj, zagnieć ciasto, włóż do lodówki na 12 godzin. Ciasto podziel na pół, rozwałkuj. Placki ułóż na wyłożonych papierem do pieczenia blachach. Piecz ok. 20 minut w temp. 180°C.

  2. Krem: półtorej szklanki mleka zmiksuj z mąkami, budyniem i jajkiem. Resztę mleka zagotuj z cukrami. Wlej cienkim strumieniem mieszankę, ugotuj budyń. Ostudź.

  3. Masło utrzyj, dodając po łyżce budyń. Kremem posmaruj jedno ciasto, przykryj drugim, lekko dociśnij.

  4. Do kremu można dodać 2-3 łyżki ajerkoniaku, ucierając go z masłem i budyniem. Gotową napoleonkę najlepiej schłodzić (nawet przez noc). Wtedy ciasto zmięknie i łatwiej będzie je pokroić.

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń