Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32779
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 537
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 85
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7786
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32779
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 537
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 85
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7786
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj zimne masło, posiekaj na kawałki. Wlej śmietanę, zagnieć, odstaw na 20 minut, rozwałkuj (wałkuj zawsze w jedną stronę). Włóż ciasto do lodówki, po godzinie znów rozwałkuj. Tak trzy razy.
Ciasto podziel na dwie części, rozwałkuj na kwadraty o dł. 30 cm. Rozłóż na papierze, piecz w temp. 200° C przez 15 minut.
Zagotuj pół litra mleka, dodaj cukier, resztę mleka wymieszaj z roztrzepanymi żółtkami, cukrem wanilinowym i mąką. Wlej do gorącego mleka, mieszaj. Krem kładź na placek, przykryj drugim, dociskając. Pokrój.Źródło: Dobry Tydzień