Do góry

Desery Przepis na:

Odrywane bułki drożdżowe z czerwoną porzeczką

Odrywane bułki drożdżowe z czerwoną porzeczką

Autor:

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 208

Dodano:

Odsłon: 1443

Pyszne bułeczki. Można jeść odrywając poszczególne kulki lub pokroić nożem na większe kawałki.

Składniki

  • mąka 3 szk,
  • cukier 1/2 szk, (można zwiększyć do 1 szk),
  • drożdże 30 g,
  • mleko ok. 1 szk,
  • masło 100 g,
  • jajka 1 szt,
  • cukier waniliowy 1 op,
  • cukier 1 łyżeczka,
  • czerwona porzeczka 1 szk,
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Odrobinę mleka podgrzać i rozpuścić drożdże. Dodać cukier oraz łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 20 minut. Masło roztopić i ostudzić.

  2. Mąkę przesypać do miski, dodać zaczyn, jajko, roztopione masło, ciepłe mleko, cukier puder, cukier waniliowy i zagnieść ciasto. Ciasto musi być elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  3. Następnie ciasto rozwałkować na długi prostokąt. Ułożyć porzeczki i zwinąć w rulon zaczynać od dłuższego boku. Rulon pokroić na 14 - 18 mniejszych, równych kawałków i ułożyć je luźno w tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

  4. Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut. Piec około 30 – 35 minut w temperaturze 190 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń