Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest przepyszne, bardzo polecam
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6323
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154813
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1040
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 466
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6323
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154813
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1040
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 466
Składniki
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Banany obrać ze skórki. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi wysmarować masłem i wysypać mąką.
Trzy banany przekroić wzdłuż na pół, ułożyć na dnie tortownicy. Cukier wsypać na patelnię, podgrzewać na średnim ogniu do roztopienia. Następnie dodać masło, dokładnie wymieszać, wlać śmietankę, ponownie wymieszać. Zdjąć z ognia i natychmiast wylać karmel równą warstwą na banany.
Pozostałe trzy banany rozgnieść widelcem na papkę. Dodać jajka, kwaśną śmietanę, esencję waniliową i olej, dobrze wymieszać. Wsypać cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli, wymieszać do połączenia składników. Na koniec dodać kropelki czekoladowe i jeszcze raz wymieszać.
Ciasto wyłożyć do tortownicy, wyrównać szpatułką. Wstawić do piekarnika na 50-60 minut (lub do suchego patyczka). Upieczone ciasto zostawić w formie przez 15-20 minut, następnie odwrócić do góry dnem na duży talerz lub paterę. Zdjąć tortownicę i papier do pieczenia, ciasto zostawić do ostygnięcia.