Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Odwrócone ciasto z bananami"
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania – nawet laik ku...
Odsłon: 136
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 7395
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 172
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 92
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 197
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania – nawet laik ku...
Odsłon: 136
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 7395
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 172
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 92
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 197
Składniki
Do przesianej mąki wsyp proszek do pieczenia oraz sodę, wymieszaj. Masło ubij mikserem na puch, stopniowo dosypując cukier oraz cukier wanilinowy. Nie przerywając miksowania, dodawaj po jednym jajku. Zmniejsz obroty miksera i dodaj śmietanę. Na koniec wsyp suche , całość delikatnie wymieszaj łyżką (w cieście powinny utworzyć się bąbelki).
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Boki oraz spód posmaruj masłem. Banany obierz, pokrój w grube plastry, skrop sokiem z cytryny. Ułóż ściśle jeden obok drugiego na spodzie tortownicy. Wlej ciasto, wierzch wyrównaj łyżką. Piecz 45-50 min w temp. 180°C.
Po upieczeniu ciasto odstaw na ok. 10 min. Boki oddziel nożykiem od formy. Ciasto przykryj talerzem lub paterą, odwróć formę do góry dnem i usuń papier.
70 minut. Porcja: 320 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie