Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Odwrócony placek z pomarańczami"
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3890
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415000
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2434
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3890
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415000
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2434
Składniki
Czas przygotowania 45 minut. Cena porcji ok. 1,20 zł
Wartość odżywcza porcji 630 kcal. Białko 4 g/Tłuszcz 4 g/Węglowodany 25 g
Pomarańcze obieramy ze skórki i pozbywamy się białej błony. Następnie owoce kroimy w średniej grubości plastry.
Z wanilii wyjmujemy miąższ. Pomarańczową marmoladę podgrzewamy na żeliwnej patelni lub w okrągłym żaroodpornym naczyniu z kilkoma łyżkami wody, dodajemy miąższ wanilii, mieszamy. Potem układamy plasterki pomarańczy, chwilę dusimy i na koniec posypujemy połową mielonych migdałów. Studzimy.
Jaja ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia, 25 g mielonych migdałów, mleko i delikatnie mieszamy.
Plastry pomarańczy na patelni lub w naczyniu zalewamy ciastem i pieczemy 20 minut w 200oC. Placek przekładamy na talerz do góry nogami, by pomarańcze znalazły się na wierzchu.Źródło: Rewia