Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Okrągły makowiec z orzechami"
Kapusta chińska pak choi smażona z czosnkiem, chilli i miodem. Świetna jako c...
Odsłon: 170
Kapusta chińska pak choi smażona z czosnkiem, chilli i miodem. Świetna jako c...
Odsłon: 170
Składniki
Żółtka ubij z cukrem waniliowym na pianę, a białka z cukrem na sztywno. Obie masy połącz, dodaj mąkę, mak, a pod koniec olej. Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10 minut.
Po tym czasie odstaw do ostygnięcia. Ciasto przełóż na czysty papier, a ten, na którym się piekło, oderwij.
Na suchej patelni upraż orzechy, zdejmij z nich skórkę i rozetrzyj. Ugotuj gęsty budyń na mleku i mieszając od czasu do czasu, schłódź. Ubij pianę z masła i cukru, stopniowo dodawaj ostygnięty budyń. Pod koniec wmieszaj 50 g orzechów.
Ciasto posmaruj dżemem oraz kremem i zwiń w roladę. Włóż do lodówki. Przed podaniem oprósz cukrem i ozdób resztą orzechów.
Czas przygotowania: 70 minut. Cena porcji: ok. 2,70 zł. Kalorie: porcja 361 kcalŹródło: Na żywo