Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Oponki-pieguski. Smażone ciastka z twarogu i maku"
...ale pyszny.
Odsłon: 708
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 80
Polecam.
Odsłon: 625
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 364
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 162
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5136
...ale pyszny.
Odsłon: 708
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 80
Polecam.
Odsłon: 625
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 364
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 162
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5136
Składniki
Mąkę przesiewam razem z proszkiem do pieczenia. Dodaję zmielony albo przeciśnięty przez praskę do ziemniaków twaróg. Wsypuję cukier, cukier waniliowy oraz suchy mak.
Dolewam do składników mleko i olej. Zagniatam jednolite ciasto. Rozwałkowuję je niezbyt cienko (około 1 cm grubości). Szklanką wykrawam duże krążki, a kieliszkiem robię w środku dziurkę.
Przygotowane tak oponki smażę na głębokim oleju. Gdy z jednej strony zrobią się rumiane, przekładam na drugą i też smażę na złoto. Układam na papierowym ręczniku, aby osączyć je z tłuszczu. Gdy ostygną, oprószam je cukrem pudrem.Źródło: Tina