Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Oponki z ciasta ptysiowego"
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 300
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 67
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5075
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32669
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 347
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 238
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 300
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 67
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5075
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32669
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 347
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 238
Składniki
Mleko zagotować z solą, cukrem, masłem i skórką cytrynową. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę i energicznie wymieszać.
Rondelek postawić na ogniu i, mieszając, gotować masę, aż zbije się w kulę i zacznie odstawać od ścianek naczynia. Rondelek z masą wstawić do naczynia z zimną wodą.
Studzić tak 10 minut. Następnie kolejno wbijać do masy jajka i dobrze utrzeć. Pergamin pociąć na 12 kawałków 10x10 cm.
Ciasto przełożyć do szprycy cukierniczej z końcówką-gwiazdką. Wyciskać kółka na przygotowane kawałki papieru.
W dużym garnku lub frytownicy rozgrzać tłuszcz. Wkładać po kilka ciastek razem z papierem (tak, by papier był na górze, a oponki znajdowały się w tłuszczu).
Smażyć, a gdy papier zacznie odchodzić od ciastek, ostrożnie go usunąć. Oponki przewrócić na drugą stronę i smażyć na rumiano 3-4 minuty.
Wyjąć łyżką cedzakową. Osączyć z tłuszczu. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.Źródło: Życie na gorąco