Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 883
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 311
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 174
Polecam.
Odsłon: 294
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 883
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 311
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 174
Polecam.
Odsłon: 294
Składniki
Białą i mleczną czekoladę rozpuść osobno w kąpieli wodnej. Na kawałku folii aluminiowej rozsmaruj białą czekoladę. Gdy zastygnie, pokryj ją warstwą mlecznej czekolady, włóż do lodówki. Po 20 min, kiedy masa stwardnieje, oddziel ją od folii i połam na kawałki. Włóż do lodówki.
W 1/2 szkl. zimnego mleka rozrób proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Wlej rozrobiony budyń i mieszając, gotuj, aż masa zgęstnieje. Zdejmij z ognia, dodaj kakao i kawę, dokładnie wymieszaj. Ostudź ją.
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Dodaj żółtka, zmiksuj. Następnie wsyp zmielone orzechy i migdały. Wymieszaj łyżką. Ciastem napełnij wyłożoną pergaminem tortownicę. Piecz 35 min w 175 st. Ostudź i przetnij ostrym nożem na 3 jednakowej grubości blaty.
Miękkie masło utrzyj z zimnym budyniem na aksamitną masę. Kremem przełóż orzechowe blaty, posmaruj też wierzch torciku. Udekoruj czekoladowymi kawałkami. Ciasto dobrze schłodź.Źródło: Tina