Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Orzechowe ciasteczka"
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32562
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 48
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 78
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 922
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 330
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32562
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 48
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 78
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 922
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 330
Składniki
Do miski włóż miękkie masło, dodaj cukier i ucieraj za pomocą miksera lub drewnianej pałki, aż konsystencja będzie lekko kremowa a kryształki cukru mało wyczuwalne. Następnie dodaj jajko. Mąkę przesiej i wymieszaj z sodą oczyszczoną. Dodaj do masy maślano-jajecznej i dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj płatki owsiane i kukurydziane oraz orzechy i delikatnie wymieszaj.
Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, ułóż je na blasze, zachowując odstępy, i delikatnie spłaszcz dłonią lub łyżką. Jeśli ciasto jest lepkie, zanurz dłonie w zimnej wodzie – to ułatwi formowanie kulek.
Piekarnik nagrzej do 180°C. Wstaw blachę z ciasteczkami i piecz około 15 min, aż ciasteczka uzyskają złoty kolor. Zostaw na blaszce do przestygnięcia, a następnie przełóż na kratkę, aż całkowicie wystygną.
Ciasteczka przechowuj w dużych, hermetycznie zamykanych słojach. Dzięki temu dłużej będą świeże i chrupiące. Tak samo, jak zaraz po upieczeniu.
50 minut. Sztuka: 120 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie