Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Orzechowe ciasteczka bez glutenu"
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 65
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 65
Składniki
Orzeszki laskowe oraz 20 dag migdałów drobno posiekaj lub rozdrobnij w malakserze. Jajka ubij z 20 dag cukru i cukrem waniliowym. Dodaj po szczypcie cynamonu i gałki muszkatołowej oraz skórkę otartą z połowy sparzonej cytryny. Połącz z orzeszkami oraz migdałami.
Do masy na ciasteczka dodaj po 10 dag posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej oraz kandyzowanych czereśni. Całość starannie wymieszaj. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Rozłóż 40 małych okrągłych opłatków. Na każdy nałóż łyżką porcję masy bakaliowej.
Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 160 st. Piecz ok. 20 minut. Po upieczeniu odstaw do ostudzenia. Pozostały cukier utrzyj razem z białkiem oraz odrobiną soku wyciśniętego z cytryny na gładki lukier. Posmaruj ciaste czka. Udekoruj resztą migdałów i czereśni.
Czas ok. 60 min; porcja – 120 kcal cena 30 gr.
Jeśli kupiłaś więcej migdałów, możesz nimi obdarować gości. Spakuj do małych woreczków lub pudełeczek po 5 uprażonych w miodzie migdałów, które będą symbolizować 5 świą- tecznych życzeń: szczęścia, długowieczności, bogactwa, cudownych dzieci i zdrowia.Źródło: Świat kobiety