Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Orzechowe kostki"
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 312
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 81
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5088
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32680
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 355
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 253
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 312
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 81
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5088
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32680
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 355
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 253
Składniki
Czekoladę połam na kawałki, wrzuć do szklanej lub metalowej miseczki. Dodaj 2 dag masła. Rozpuszczaj w kąpieli wodnej, cały czas mieszając.
Osobno podgrzej 50 ml kremówki. Gorący płyn wlej do rozpuszczonej czekolady. Starannie wymieszaj. Powstałą masę wylej do wyłożonej folią spożywczą prostokątnej formy (20x20 cm) z wyższym brzegiem. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
Do rondelka wsyp cukier, wlej 200 ml wody. Zagotuj całość. Trzymaj na ogniu, mieszając, aż cukier zacznie się karmelizować. Dodaj miód, resztę masła i gorącej kremówki. Gotuj 5 min. Wrzuć posiekane grubo orzechy.
Masę ostudź, wylej na spód. Wstaw do lodówki na całą noc. Pokrój w kostkę, ozdób śnieżynkami z opłatka.
czas ok. 60 min; porcja – 120 kcal, cena 50 grŹródło: Świat kobiety