Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Orzechowy mazurek z czekoladą"
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 366
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 93
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 20
Polecam.
Odsłon: 415
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 366
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 93
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 20
Polecam.
Odsłon: 415
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę, posiekaj z 20 dag masła. Dodaj zmielone orzechy, cukier kryształ, żółtka, 2 łyżki kakao i śmietanę. Z przygotowanych składników zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią i odłóż do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkuj, formując jeden większy okrągły placek lub kilka mniejszych (wielkości formy na tartę lub tartaletki). Przełóż do formy.
Spód przykryj pergaminem i obciąż suchym grochem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. Piecz 15-20 minut. Usuń groch, zdejmij pergamin, ostudź.
Gorzką czekoladę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Pozostałe masło wyjmij z lodówki i trzymaj w temperaturze pokojowej, aż zrobi się miękkie.
Utrzyj je na puch razem z cukrem pudrem. Dalej ucierając, dodawaj resztę kakao, rum i startą czekoladę. Masę wylej na upieczony spód (lub kilka mniejszych), ozdób czekoladą, ostudź.
Czas ok. 40 min; porcja – 420 kcal, cena 2,30 zł.
Zamiast czekolady, do ciasta możesz użyć masy kajmakowej. Najprościej zrobisz ją ze słodzonego mleka skondensowanego. Puszkę wrzuć do garnka, zalej wodą i gotuj 2-3 godziny. Wyjmij, otwórz puszkę. Kajmak gotowy!Źródło: Świat kobiety