Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Orzechowy mazurek z czekoladą"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13937
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1606
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15670
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6367
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13937
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1606
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15670
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6367
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę, posiekaj z 20 dag masła. Dodaj zmielone orzechy, cukier kryształ, żółtka, 2 łyżki kakao i śmietanę. Z przygotowanych składników zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią i odłóż do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkuj, formując jeden większy okrągły placek lub kilka mniejszych (wielkości formy na tartę lub tartaletki). Przełóż do formy.
Spód przykryj pergaminem i obciąż suchym grochem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. Piecz 15-20 minut. Usuń groch, zdejmij pergamin, ostudź.
Gorzką czekoladę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Pozostałe masło wyjmij z lodówki i trzymaj w temperaturze pokojowej, aż zrobi się miękkie.
Utrzyj je na puch razem z cukrem pudrem. Dalej ucierając, dodawaj resztę kakao, rum i startą czekoladę. Masę wylej na upieczony spód (lub kilka mniejszych), ozdób czekoladą, ostudź.
Czas ok. 40 min; porcja – 420 kcal, cena 2,30 zł.
Zamiast czekolady, do ciasta możesz użyć masy kajmakowej. Najprościej zrobisz ją ze słodzonego mleka skondensowanego. Puszkę wrzuć do garnka, zalej wodą i gotuj 2-3 godziny. Wyjmij, otwórz puszkę. Kajmak gotowy!Źródło: Świat kobiety