Do góry

Desery Przepis na:

Orzechowy skalniak

Orzechowy skalniak

Autor:

Przepisów i artykułów: 79 Ocena: 1009

Dodano:

Odsłon: 921

Pyszne orzechowe ciacho z chrupiącą górą przypominającą skalną ścieżkę. Odrobina czekolady i czarnej porzeczki dopełnia smaku :)

Składniki

  • Składniki na biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Składniki na bezę (skalniak):
  • 4 białka
  • 10 łyżek cukru
  • 1 szklanka mielonych orzechów
  • Cukier waniliowy
  • Krem orzechowy:
  • 150 g prażonych orzechów lub masła orzechowego
  • 300 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody
  • Krem czekoladowy:
  • 1 ½ czekolady mlecznej
  • ½ czekolady ciemnej
  • 300 ml śmietany 30%
  • Do nasączenia:
  • 1 szklanka wody
  • Sok z połowy cytryny
  • Dodatkowo 1 słoik (300g) dżemu z czarnej porzeczki bez cukru
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowuję biszkopt. Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję powoli cukier. Całość dokładnie ubijam. Dodaję po jednym żółtku. Mąkę tortową mieszam z mąką ziemniaczaną i dodaję do masy, mieszając delikatnie łopatką.
    Ciasto wykładam na blaszkę (30cmx20cm) i piekę w temperaturze 170 stopni około 30 minut.
    Następnie przygotowuję bezę. Białka ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodaję cukier po 1 łyżce dokładnie ubijając masę. Dodaję cukier waniliowy i jeszcze chwilę ubijam.
    Do białek wsypuję mielone orzechy i delikatnie mieszam łopatką.
    Masę wykładam na blaszkę (30cmx20cm) wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzam na całej powierzchni i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Od razu zmniejszam temperaturę do 120 stopni i pozostawiam bezę w piekarniku na 1,5 godziny.
    W tym czasie przygotowuję dolne warstwy skalniaka.
    Biszkopt kroję na pół. Nasączam wodą z cytryną. Pierwszy blat smaruję dżemem.

  2. Żelatynę rozprowadzam w gorącej wodzie. Orzechy mielę na masło. 300 ml śmietany ubijam na sztywno. Do śmietany dodaję masło orzechowe, cukier puder i żelatynę. Całość mieszam i wylewam na dżem. Przykrywam drugim blatem, który nasączam.

  3. Ciasto wstawiam do lodówki, a w tym czasie przygotowuję krem czekoladowy.
    Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i zostawiam do przestygnięcia. Śmietanę ubijam na sztywno.
    1/3 śmietany dodaję do czekolady i mieszam. Następnie dodaję resztę śmietany i delikatnie mieszam do uzyskania jednolitego kremu.
    Krem wykładam na drugi blat.

  4. Kiedy beza przestygnie, łamię ją i układam jak kawałki skał na czekoladowym kremie.

  5. Całość posypuję kakao i wstawiam do lodówki.
    Ciasto jest najlepsze po kilku godzinach, kiedy smaki się połączą.
    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (28)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń