Do góry

Desery Przepis na:

Orzeszki czekoladowe i żołędzie z nadzieniem kakaowo orzechowym.

Orzeszki czekoladowe i żołędzie z nadzieniem kakaowo orzechowym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1531 Ocena: 20804

Dodano:

Odsłon: 2210

Bardzo smaczne czekoladowe orzeszki i żołędzie z nadzieniem kakaowo orzechowym. Idealne do kawy.

Składniki

  • Ciasto na łupinki:
  • mąka pszenna Typ 450 - 40 dag
  • mąka ziemniaczana 10 dag
  • masło 25 dag 1 kostka
  • cukier puder 10 dag
  • jajka kurze 2 szt.
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • cukier waniliowy 16 g
  • Nadzienie:
  • masło 10 dag
  • woda 125 ml
  • cukier 3/4 szklanki
  • mleko w proszku 25 dag
  • kakao 1 łyżka
  • orzechy (dowolne) 1 garść
  • Polewa czekoladowa:
  • czekolada mleczna deserowa 100 g
  • czekolada twarda gorzka 100 g
  • masło 100 g
  • wiórki kokosowe do posypania
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Orzeszki czekoladowe i żołędzie z nadzieniem kakaowo orzechowym.

Przygotowanie

  1. Wykonanie łupinek i orzeszków:

    W większej misce umieszczamy pokrojone w kostki masło, dodajemy mąki, posiekać tłuczkiem do ziemniaków do powstania takiej kruszonki, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki. Z ciasta formujemy 24 kulki wielkości orzecha laskowego, nagrzewamy opiekacz do łupinek. Do nagrzanego opiekacza wkładamy w każdy rowek kulkę, zamykamy klapę i pieczemy 4 minuty. Upieczone łupinki orzeszków zdejmujemy patyczkiem drewnianym. Podczas pieczenia łupinek musimy szybko naszykować następne kulki z ciasta. I tak robimy do wyczerpania wszystkiego ciasta.Upieczone łupinki musimy ładnie obrobić, wyrównać brzegi ciasta.

  2. Wykonanie nadzienia:

    W rondelku rozpuszczamy i mieszamy masło, cukier, wodę i kakao. Doprowadzamy do zagotowania, wyłączamy grzanie i stopniowo, partiami dodajemy mleko w proszku ciągle mieszając. Na koniec dodajemy orzechy, mieszamy. Imamy gotowe nadzienie do orzeszków. Gdy masa zacznie gęstnieć napełniamy ją łupinki i sklejamy dociskając je do siebie. Nadzienie przygotowujemy dopiero po upieczeniu łupinek.

  3. Zimne łupinki napełniamy przygotowanym nadzieniem i zlepiamy dwie połówki. Zrobione orzeszki wkładamy do lodówki na 1-2 godziny żeby nadzienie stężało.

  4. Wykonanie polewy:

    Masło rozpuszczamy razem z pokruszonymi czekoladami.

  5. Możemy część orzeszków w całości zanurzyć w polewie czekoladowej, a drugą połowę orzeszków zanurzyć w polewie tylko połowę, wyjdą żołędzie. Po zanurzeniu w polewie posypujemy orzeszki wiórkami kokosowymi.

  6. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń