Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj kolejna słodka propozycja. Zapraszam na kruchą tartę z aromatyczną masą pomarańczową. Ciasto robi się bardzo szybko, jest lekkie i orzeźwiające dzięki dużym plastrom pomarańczy. Spróbujcie sami :)
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 179
Polecam.
Odsłon: 858
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 147
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9266
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 179
Polecam.
Odsłon: 858
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 147
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9266
Składniki
CIASTO KRUCHE Mąkę pszesiać przez sitko, dodać cukier i pokrojone w kostkę zimne masło. Początkowo masło poszatkować, następnie dodać jajko i ugniatać ciasto rękami aż składniki się połączą. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 20-30 min. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, podsypując mąką rozwałkować na placek nieco większy niż średnica formy na tartę. Wyłożyć nim dno i boki formy posmarowanej masłem. Spód ponakłuwać widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 15-20 min, aż ciasto się zarumieni.
MASA POMARAŃCZOWA W międzyczasie gdy piecze się tarta przygotowujemy masę pomarańczową. Jajka utrzeć z cukrem na pulchną masę, następnie dodać śmietankę, sok i skórkę pomarańczową. Na upieczoną tartę wlać przygotowaną masę, a na jej wierzch ułożyć pokrojone w plastry pomarańcze (wcześniej obrać ze skórki). Ponownie włożyć do piekarnika i piec w temperaturze 170 stopni przez ok. 40 min, aż masa pomarańczowa się zetnie, a boki się zarumienią.
Smacznego :)