Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Orzeźwiający koktajl ze świeżego ogórka"
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 188
Polecam.
Odsłon: 888
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 188
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9297
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 188
Polecam.
Odsłon: 888
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 188
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9297
Składniki
Umyj ogórki w ciepłej wodzie, osusz i odetnij końce. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż na sito, posól i odstaw na 10 minut. Odłóż 3 łyżki ogórka do dekoracji.
Wymieszaj w misce jogurt naturalny (może być też kefir, zsiadłe mleko albo maślanka) z drobno posiekaną miętą i odciśniętym na sicie startym ogórkiem.
Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zmiksuj na gładki krem. Dodaj resztę startego ogórka.
Wstaw chłodnik na 20 minut do lodówki. Podawaj udekorowany plasterkiem ogórka i koperkiem, z gotowanymi ziemniakami lub purée.
Sposób na aromat
Wybierz ogórki z błyszczącą, zieloną skórką bez uszkodzeń. Możesz przekroić je wzdłuż i wydrążyć łyżeczką pestki, zupa będzie gęstsza. Resztę ogórka zetrzyj ze skórką!Źródło: Olivia