Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 188
Polecam.
Odsłon: 889
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 188
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9299
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 188
Polecam.
Odsłon: 889
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 188
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9299
Składniki
Czas przygotowania 90 minut. Cena porcji ok. 2,50 zł
Miód, brązowy cukier, śmietankę kremówkę, imbir, kolendrę, cynamon przekładamy do garnka i na małym ogniu, cały czas mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Masę odstawiamy do ostygnięcia na minimum 30 minut.
Morele kroimy w średniej wielkości kostkę, orzechy siekamy i przekładamy do miski. Dodajemy pestki dyni, mąkę, sól morską, sodę, kakao, jajko, dobrze mieszamy. Stopniowo do bakalii wlewamy miodową masę i za pomocą ręcznego miksera wyrabiamy w miarę gładkie ciasto.
Wydłużoną prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wysypujemy warstwę płatków migdałowych. Następnie wlewamy ciasto i pieczemy w 150oC przez 60–70 minut.
Wyjmujemy ciasto z piekarnika i zostawiamy w formie na ok. 15 minut. Potem ostrożnie wyjmujemy z blachy, spodem z migdałami do góry, i studzimy co najmniej 2 godziny.
Wartość odżywcza porcji 280 kcal. Białko 6 g/Tłuszcz 15 g/Węglowodany 31 gŹródło: Rewia