Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Owocowe trójkąty z kruszonką"
Polecam.
Odsłon: 526
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 443
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 305
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 42
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 767
Polecam.
Odsłon: 526
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 443
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 305
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 42
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 767
Składniki
Czas przygotowania 50 minut. Cena porcji ok. 1,20 zł
Masło lub margarynę roztapiamy w rondelku. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, cukier waniliowy, skórkę otartą z cytryny i szczyptę soli, mieszamy. Wlewamy ciepły tłuszcz i mikserem na niskich obrotach wyrabiamy ciasto, aż dokładnie się połączą.
Gotowe ciasto dzielimy na pół. Jedną połówką wykładamy prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do drugiej części ciasta dodajemy łyżkę mąki, wyrabiamy, a następnie przygotowujemy z niego grubą kruszonkę. Wstawiamy na kilka minut do lodówki.
Powidłami śliwkowymi lub wiśniowymi smarujemy równo ciasto rozłożone na blasze. Posypujemy równomiernie kruszonką i pieczemy 25–30 minut w 200oC.
Ostudzone ciasto kroimy na duże trójkąty, które możemy przechowywać nawet kilka dni w metalowych puszkach lub zawinięte w folię aluminiową.
Wartość odżywcza porcji 380 kcal Białko 4 g/Tłuszcz 18 g/Węglowodany 51 gŹródło: Rewia