Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 222
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 773
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1822
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 164
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 244
Polecam.
Odsłon: 298
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 222
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 773
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1822
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 164
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 244
Polecam.
Odsłon: 298
Składniki
Drożdże utrzyj z łyżką cukru, dodaj ciepłe mleko i kilka łyżek mąki. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 20 min.
Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem, a z białek ze szczyptą soli ubij pianę. Połącz jajka z zaczynem. Mąkę przesiej i powoli dodawaj do masy. Wyrób sprężyste ciasto.
Dodaj masło, oliwę, spirytus i zapach rumowy. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Odrywaj kawałki ciasta wielkości jajka, delikatnie rozpłaszczaj i układaj na środku pół łyżeczki ulubionej konfitury, zalepiaj i formuj lekko spłaszczone kulki.
Smaż z obydwu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu. Żeby olej się nie przypalał, dodaj do niego plaster surowego ziemniaka.
Gotowe pączki oprósz cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Czas przygotowania: 90 minut 285 kcal/1 sztukaŹródło: Tele Tydzień