Do góry

Desery Przepis na:

Pączki Koreańskie na Kefirze.

Przepis dnia 2019-02-26
Pączki Koreańskie na Kefirze.

Autor:

Przepisów i artykułów: 488 Ocena: 8885

Dodano:

Odsłon: 4672

Nie są nadziane marmoladą jak nasze tradycyjne pączki.Obtaczamy je w cukrze i cynamonie,ale są równie smaczne,na jednym nie skończysz ;-)

Składniki

  • 16 szt.
  • 250 ml kefiru
  • 2 jajka L
  • 90 g cukru kryształu
  • 11 g drożdży instant
  • 80 g masła
  • 450-500 g mąki pszennej
  • cukier waniliowy
  • 2 szczypty soli
  • Dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • cukier puder do obtoczenia plus cynamon
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do ciepłego kefiru w misce wsypujemy suche drożdże i łyżkę cukru,mieszamy i odstawiamy na 10-15 min.Jak tylko drożdże zaczną pracować,

  2. dodajemy resztę składników,roztopione i letnie masło,sól,jajka,pozostały cukier i cukier waniliowy,wsypujemy przesianą przez sitko mąkę,najlepiej na dwa razy(ilość mąki zależy od wielkości jajek i rodzaju mąki) ,całość wymieszać łyżką drewnianą,wyjąć ciasto na podsypany mąką blat i wyrobić dobrze ciasto,żeby było elastyczne i nie lepiło się do rąk.
    Miskę przykryć folią spożywczą,ściereczką i odstawić na 40 min.w ciepłe miejsce.

  3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 kawałków,oprószyć je delikatnie mąką.
    Każdy z kawałków rolować dłońmi na paski ok.20-22 cm,jedną dłonią rolujemy do siebie drugą od siebie,następnie połączyć dwa końce nad blatem i skręcić w spiralę.
    Skręcone pączki odkładać na ściereczkę,
    przykryć drugą ściereczką i pozostawić na 10 min.do napuszenia.

  4. Rozgrzać olej na patelni do 200 C ,następnie zredukować do 150-160 C i smażyć z obu stron na złoto.

  5. Gotowe wykładać na ręcznik papierowy,żeby obciekły z nadmiaru oleju.
    Jeszcze ciepłe obtoczyć w mieszance cukru i cynamonu u mnie akurat cukier puder wymieszany z cynamonem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń