Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pączki pieczone"
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 369
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 95
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 22
Polecam.
Odsłon: 422
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 369
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 95
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 22
Polecam.
Odsłon: 422
Składniki
Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj 1 szklanki mleka, 1 łyżkę cukru oraz 2-3 łyżki mąki. Wymieszaj, by nie było grudek. Miskę przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
Do pozostałej przesianej mąki dodaj cukier, sól, pozostałe mleko, jajka, wyrośnięty rozczyn oraz roztopiony tłuszcz. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Przełóż je do miski, przykryj i odstaw na ok. 90 minut, by podwoiło swą objętość.
Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części, każdą rozwałkuj na grubość 10-13 mm. Małą szklanką wytnij kółka, mniejszą foremką w środku każdego wytnij dziurki. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 45 min. Piecz 8-10 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C.
Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzątku. Do rondelka wlej śmietankę, podgrzej. Następnie dodaj cukier oraz połamaną czekoladę, mieszaj tak długo, aż czekolada się rozpuści. Zdejmij z ognia, dodaj żelatynę, wymieszaj. Wystudzone pączki udekoruj polewą.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Sztuka: 210 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie