Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pączki z czarną porzeczką"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 182
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 419
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 449
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 182
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 419
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 449
Składniki
70 minut • Sztuka ok. 300 kcal • Koszt ok. 19 zł • Przepis na 20 sztuk.
Mąkę przesiej do misy. Dodaj sól, cukier, miękkie, pokrojone masło, żółtka. Dołóż skórkę cytrynową, wlej rum. Wkrusz drożdże i zalej je letnim mlekiem. Delikatnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
Wyrób gładkie elastyczne ciasto i ponownie odstaw do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkuj na grubość 1 i 1/2 -2 cm. Foremką lub szklanką o średnicy około 6 cm wytnij kółka. Lekko je rozpłaszcz na dłoni, włóż łyżeczkę dżemu, dokładnie zlep i uformuj kulkę. Znów odstaw do wyrośnięcia.
Smaż partiami około 2 minut z obu stron w oleju rozgrzanym do 180°C. Osącz na ręczniku papierowym.
Osączone pączki udekoruj lukrem (możesz go zabarwić sokiem owocowym), czekoladą gorzką lub mleczną, skórką i perełkami jak na zdjęciu lub wg własnego pomysłu.Źródło: Kobieta i życie