Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 230
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 87
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3321
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 230
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 87
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3321
Składniki
Przesianą mąkę mieszamy z suchymi drożdżami albo z rozczynem ze świeżych.
Dodajemy pozostałe , łączymy, pod koniec wlewając olej. Wyrabiamy kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie. Formujemy kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło objętość.
Ciasto wałkujemy na grubość 1-1,5 cm. Szklaneczką lub kieliszkiem o średnicy około 3 cm wykrawamy pączusie.
Układamy na posypanej mąką deseczce, przykrawamy i czekamy, by podrosły. Smażymy ze wszystkich stron na złoto w oleju rozgrzanym do temperatury 175oC.
Cukier puder ucieramy z wrzącą wodą na lśniący, jednolity lukier, który powinien być w miarę rzadki, by można było w nim zanurzyć pączusie.
Wartość odżywcza jednej sztuki 250 kcal
Białko 7,2 g/Tłuszcz 15 g/Węglowodany 48 gŹródło: Rewia