Do góry

Desery Przepis na:

Pączki z marmoladą

Pączki z marmoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 115 Ocena: 1477

Dodano:

Odsłon: 5721

Sprawdzony przepis od mojej mamy. Pączki wychodzą delikatne i puszyste. Wprost idealne :)

Składniki

  • Rozczyn: 1 szklanka mleka
  • 10 dkg drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki mąki
  • Ciasto: 1 kg mąki tortowej
  • 10 żółtek
  • 3/4 kostki masła (rozpuszczonego i lekko schłodzonego)
  • 1 kieliszek spirytusu
  • 4 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • Dodatkowo: 600 g twardej marmolady wieloowocowej
  • olej rzepakowy lub smalec do smażenia
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W małym garnuszku przygotowujemy rozczyn. W letnim mleku rozpuszczamy drożdże, mąkę i cukier. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto wraz z wyrośniętym rozczynem. Wyrabiamy masę ręką do momentu aż ciasto zacznie odklejać się od dłoni (w razie potrzeby dolać mleka lub dosypać mąki). Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie przerabiamy chwilkę, aby odpowietrzyć ciasto i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Czynność powtarzamy jeszcze raz, po czym wykładamy ciasto na posypaną mąką stolnicę, przyciskamy delikatnie dłońmi na grubość ok. 2 cm i wycinamy szklanką krążki. Na każdy nakładamy łyżeczkę marmolady i następnie dokładnie zlepiamy brzegi. Pączki układamy na oprószonej mąką stolnicy zlepieniem w dół. Odczekujemy chwilę aż zaczną rosnąć i wrzucamy je partiami do rozgrzanego głębokiego oleju. Pączki smażymy na średnim ogniu, z obu stron na jasnobrązowy kolor. Można przeprowadzić test suchości patyczka w razie wątpliwości. Pączki wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na ręczniku kuchennym, żeby odsączyć tłuszcz. Dekorujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń