Do góry

Desery Przepis na:

Pączki z masą budyniową i orzechami

Pączki z masą budyniową i orzechami

Autor:

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 246

Dodano:

Odsłon: 810

Pączki przełożene masą budyniową, posypane cukrem pudrem i orzechami

Składniki

  • ok 1 kg mąki pszennej
  • 50g drożdży
  • 300ml mleka
  • 6żółtek
  • 1 całe jajko
  • 6łyżeczek oleju
  • Cukier waniliowy
  • Pół łyżeczki soli
  • PolJa łyżeczki proszku do pieczenia
  • Olej do smażenia
  • Masa budyniowa:
  • 1budyń śmietankowy
  • 0,5l mleka
  • 1żółtko
  • 1/2szkl cukru
  • 1/2kostki margaryny
  • Cukier puder do posypania wierzchu
  • Orzechy do posypania
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuść w 1/2szkl. Mleka i odstaw w ciepłe miejsce aby wyrosły. Następnie wszystkie pozostałe składniki wsyp do miski dodaj wyrośnięte drożdże i wyrób szybko ciasto. Gdy ciasto jest za twarde dodaj troszkę mleka. Wyrobione ciasto odstaw na 1h do wyrośnięcia. Uformuj pączki i smaż na tłuszczu. Po upieczeniu przecinamy na pół i wypełniamy kremem budyniowym. Górę posypać cukrem pudrem i orzechami.

  2. masa budyniowa: W 1/2szkl mleka rozpuszczamy budyń, cukier i żółtko. Resztę mleka zagotować. Do gotującego wlać mieszankę budyniową, ugotować budyń. Ostudzić. Margarynę utrzeć i porcjami dodać budyń. Zmiksuj.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń