Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pączki można napełniać praktycznie wszystkim... są pączki z wątróbką więc dlaczego nie mają być z borówkami czy malinami?
Niezwykle prosty przepis, w którym pokazuję jak krok po kroku przygotować zdr...
Odsłon: 291
Niezwykle prosty przepis, w którym pokazuję jak krok po kroku przygotować zdr...
Odsłon: 291
Składniki
Masło rozpuściłem i pozostawiłem do ostudzenia. W tym czasie zrobiłem zaczyn z drożdży. Do pokruszonych drożdży z łyżką mąki i cukru dodałem 3 łyżki ciepłego mleka i wymieszałem do rozpuszczenia drożdży. Postawiłem w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką. Zaczyn powinien pracować, w chwili gdy podwoi swoją objętość jest gotów. Rozczyn drożdżowy dodałem go do pozostałej mąki razem z pozostałymi składnikami (żółtka, mleko, cukier, ostudzone masło, wódka, szczypta soli) i wymieszałem mikserem z hakami. Wyrabiałem je kilka minut, ciasto było jednolite, lepkie. Ponownie zostawiłem ciasto do wyrośnięcia tym razem na 1,5 godziny. Po tym czasie rozwałkowałem ciasto na stolicy lekko oprószonej mąką. Ciasto miało grubość około 2,5-3 cm. Szklanką wykrawałem krążki i ponownie zostawiłem je do wyrośnięcia.
Na środku krążka robiłem wgłębienie i kładłem kilka sztuk małych owoców (maliny, borówki) lub jeden większy (truskawka) lub połówkę (śliwka). Następnie delikatnie zaklejałem, żeby nic nie wydostało się na zewnątrz i formowałem kulkę. Po formowaniu dawałem im chwilkę, żeby ciasto odpoczęło.
Olej (dałem litr) rozgrzałem w garnku, smażyłem po 3 szt równocześnie (pączki „tańczą” na oleju) Z każdej strony piekłem około 3 minut, należy uważać żeby nie spiekły się szybko za mocno, bo w środku mogą być niedopieczone. Wszystkie owoce nadają się do wypełnienia pączka, należy tylko uważać żeby były jak najbardziej na środku, ponieważ podczas smażenia pączki potrafią się przechylać. Olej nie może być zbyt gorący, żeby pączek mógł upiec się razem z nadzieniem, nie paląc się w środku.
Gotowe posypałem cukrem pudrem, z podanych ilości wyszło mi 15 sztuk. Polecam inne moje słodkości: https://smaker.pl/ksiazka-kucharska-ciasto,1911645.html
Przepisy Desery
Desery
Sernik czekoladowy z mascarpone
Desery
Rolada z makiem (Makowiec w biszkopcie)
Desery
Gofry z serkiem twarogowym
Desery
Racuchy z dynii
Sernik czekoladowy z mascarpone
Pyszny sernik czekoladowy z mascarpone, którego przygotujesz w 15 minut
Odsłon: 60
Rolada z makiem (Makowiec w biszkopcie)
Klasyczna rolada z nadzieniem makowym. Nie polecam gotowej masy makowej, możn...
Odsłon: 90