Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pajęczy sernik na zimno"
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 2109
Szybkie i proste babeczki bez miksera które przygotowujesz w kilka minut.
Odsłon: 194
Dzisiejsze rolady przygotowane z szynki wieprzowej, z wędzonym boczkiem, kieł...
Odsłon: 1922
Ugotowane łazanki z domowego kiszenia kapustą, pieczarkami i mięsem wieprzowym.
Odsłon: 33
Świetne połączenie smaków.
Odsłon: 406
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 2109
Szybkie i proste babeczki bez miksera które przygotowujesz w kilka minut.
Odsłon: 194
Dzisiejsze rolady przygotowane z szynki wieprzowej, z wędzonym boczkiem, kieł...
Odsłon: 1922
Ugotowane łazanki z domowego kiszenia kapustą, pieczarkami i mięsem wieprzowym.
Odsłon: 33
Świetne połączenie smaków.
Odsłon: 406
Składniki
Rozkrusz wałkiem ciastka i ugnieć je z roztopionym masłem. Masę dociśnij na dnie tortownicy tak, aby powstała wyższa krawędź. Wstaw formę w chłodne miejsce do stężenia minimum na godzinę.
W dużej misie ubij kwaśną śmietanę z serem ricotta, cukrem zwykłym oraz wanilinowym. Żelatynowy usztywniacz przygotuj według instrukcji i połącz go z kremem śmietano- wym. Wylej to wszystko do tortownicy na spód z ciastek i wstaw do lodówki.
Polewę cukrową zafarbuj na czarno barwnikiem spożywczym. Następnie za pomocą szprycy z cienką końcówką namaluj na serniku cienką siatkę z pajęczyny.
Kawałek jasnego marcepanu odłóż, następnie resztę marcepanu zafarbuj na czarno barwnikiem spożywczym. Z ciemnej masy wymodeluj odwłok pająka. Jego wierzch obtocz w cukrze krysztale. Wykrój nogi z batonika lukrecjowego i wciśnij je do pająka.
Na koniec zrób oczy z pozostałego jasnego marcepanu oraz ciemnej polewy cukrowej. Połóż pająka na pajęczynie na torcie i wstaw do lodówki. Czas przygotowania: 50 min.
Cena porcji: ok. 6,5 zł. Kalorie: porcja 335 kcal.Źródło: Na żywo