Do góry

Desery Przepis na:

Pani Walewska.

Pani Walewska.

Autor:

Przepisów i artykułów: 509 Ocena: 9597

Dodano:

Odsłon: 7126

Ciasto nie jest zbyt skomplikowane,dobrze się kroi i rewelacyjnie wygląda na talerzu. Piekę ją od święta,ale zawsze wszystkim smakuje i zachwyca wyglądem.Kruche ciasto z dżemem porzeczkowym i bezą a do tego gładki krem budyniowy-prawdziwa pychotka :-)

Składniki

  • Blaszka 25x36 cm
  • Ciasto Kruche:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • pół szkl.cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 żółtek L
  • 200 g masła lub margaryny
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • Beza:
  • 6 białek L
  • szczypta soli
  • 1,5 szkl.cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Krem:
  • 700 ml mleka
  • 1,5 paczki budyniu waniliowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 250 g masła
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • Dodatkowo:
  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
  • 2 spore garście płatków migdałowych
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia,wrzucić posiekane na mniejsze kawałki masło,posiekać całość w misce nożem,dodać żółtka,cukry,szczyptę soli i śmietanę,zagnieść szybko kruche ciasto,uformować kulę-podzielić na 2 równe części.
    Zawinąć w folię spożywczą i wrzucić do lodówki na ok.1 godz.lub pół godz.w zamrażalniku.
    2 blaszki do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia,rozwałkować ciasto,rozsmarować dżem po pół słoika na blaszkę.
    Bezę przygotowałam z połowy porcji,ponieważ piekłam kruche ciasto jedno po drugim,także drugą bezę zrobiłam tuż przed wyjęciem pierwszej deseczki z piekarnika.
    Połowę białek ubić ze szczyptą soli na sztywno,stopniowo dodać połowę cukru a na koniec wsypać pół łyżeczki mąki ziemniaczanej i wymieszać silikonową łopatką.

  2. Bezę wyłożyć na ciasto posmarowane dżemem,rozsmarować równo i posypać połową płatków migdałowych.
    Wstawić do piekarnika na 40 min.i piec w temp.160 C.
    Czynność powtórzyć z drugą deseczką.

    Zagotować pół litra mleka w reszcie rozmieszać trzepaczką rózgową budyń i mąki,ugotować budyń,zdjąć z ognia i przykryć wierzch folią spożywczą,pozostawić do wystygnięcia,do temp.pokojowej.
    Miękkie masło w temp.pokojowej ubić na puch,następnie stopniowo dodawać po łyżce budyniu,na koniec dać aromat migdałowy do smaku,miksować do połączenia.

  3. Wystudzone deseczki przełożyć kremem i wstawić do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń