Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Panna cotta z wanilią"
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 220
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 160
Tarta czekoladowo-malinowa to ciasto, które świetnie sprawdzi się na każdą ok...
Odsłon: 171
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 495
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 220
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 160
Tarta czekoladowo-malinowa to ciasto, które świetnie sprawdzi się na każdą ok...
Odsłon: 171
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 495
Składniki
Wymieszaj 2 łyżeczki żelatyny z niewielką ilością zimnej wody. Odstaw na kilka minut, aby spęczniała. Laskę wanilii rozetnij, czubkiem noża zeskrob rdzeń. Strączek i rdzeń wanilii dodaj do śmietany. Dosyp cukier i mocno podgrzej.
Wyjmij strączek wanilii, do ciepłej śmietany dołóż żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści. Potem waniliową śmietanę rozlej do 4 szklaneczek (o poj. 150 ml każda). Wstaw je do lodówki na 2 godziny.
Pozostałą żelatynę namocz, odstaw do spęcznienia. Po marańcze polej wrzątkiem. Obierz ze skórki, miąższ pokrój na kawałeczki i zmiksuj. Mus pomarańczowy przetrzyj, podgrzej.
W ciepłym musie rozpuść żelatynę. Odstaw, by masa przestygła. Nałóż ją na masę śmietankową. Schładzaj 3 godziny. Udekoruj np. plasterkami pomarańczy.Źródło: Naj