Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Papryka z mieloną łopatką i ryżem"
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1061
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 126
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1061
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 126
Składniki
Z papryk odcinamy czubki, usuwamy gniazda nasienne, strąki dokładnie myjemy i osuszamy. Ryż gotujemy na sypko.
Pokrojoną w kosteczkę cebulę szklimy na oleju. Wrzucamy mieloną łopatkę i smażymy 8-10 minut, stale mieszając. Farsz mieszamy z ajvarem (jeśli go nie mamy, można użyć gęstego koncentratu pomidorowego), ugotowanym ryżem i osączoną kukurydzą. Doprawiamy solą i pierzem.
Farszem napełniamy papryki, wierzchy posypujemy startym na tarce o małych oczkach oscypkiem. Zawijamy w folię aluminiową.
Papryki układamy w brytfance, na spód której wlewamy trochę wody. Pieczemy 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190oC.
Czas przygotowania 65 minut. Cena jednej porcji 2,90 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 245 kcal Białko 11,8 g/Tłuszcz 14 g/Węglowodany 26 g.Źródło: Rewia