Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Papryki faszerowane z pieca"
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1067
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 144
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1067
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 144
Składniki
ok. 60 minut
Ryż wsypać na posolony wrzątek. Gdy woda zawrze, zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem 20 minut. Paprykom ściąć wierzchy, usunąć środki z pestkami. Cebulę i marchewki obrać, pokroić w kosteczkę. Por oczyścić, pociąć na kawałeczki.
Zioła opłukać, posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć na niej cebulę oraz mięso. Dołożyć pozostałe warzywa. Wymieszać z koncentratem pomidorowym oraz ziołami. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć 5 minut na dużym płomieniu. Potem dolać 400 ml wody i ponownie całość zagotować.
Ser brie pokroić w kosteczkę. Ryż odcedzić, wymieszać z połową sera. Dodać sambal oelek do smaku. Strąki papryki napełnić farszem ryżowo-serowym. Ustawić w żaroodpornym naczyniu. Nałożyć mięsny sos, posypać resztą sera.
Papryki przykryć odciętymi wierzchami. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec około 20 minut.
Sambal oelek – piekielnie ostry sos indonezyjski. Dość gęsty – swoisty przecier sporządzany z dojrzałych czerwonych papryczek chili, zakwaszany sokiem z limonki.Źródło: Życie na gorąco