Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Paprykowe leczo na zapas"
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 192
Polecam.
Odsłon: 907
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 216
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9320
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 192
Polecam.
Odsłon: 907
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 216
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9320
Składniki
Cebule obierz, potnij w kosteczkę. Czosnek obierz, pokrój w słupki albo grubo posiekaj. Tymianek opłucz, osusz, oderwij listki od gałązek. Wszystkie papryki rozetnij, usuń środki z pestkami oraz białe, gorzkie błonki. Strąki opłucz i pokrój w paseczki.
W dużym garnku rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej cebule oraz czosnek. Dołóż papryki. Posyp solą, pieprzem oraz cukrem. Duś ok. 15 minut na małym płomieniu. Od czasu do czasu mieszaj. Pod koniec duszenia do papryki dodaj chili i tymianek. Całość podlej octem. Duś pod przykryciem kolejne 15 minut. Łyżką cedzakową wyjmij 2/3 warzyw. Resztę razem z wywarem zmiksuj na gładko.
Do musu warzywnego włóż wyjęte jarzyny. Mocno razem podgrzej. Od razu przełóż do słoików. Zakręć. Słoiki ustaw w garnku napełnionym do 1/3 wrzątkiem. Leczo pasteryzuj ok. 10 minut. Wyjmij. Słoiki postaw do góry dnem. Pozostaw tak, aż wystygną. Przechowuj w chłodnym miejscu.
ok. 1 godziny. 1 słoik 170 kcal.Źródło: Tina