Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pascha z aromatycznymi truflami"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 92
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 200
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 210
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 92
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 200
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 210
Składniki
Rodzynki zalewamy rumem, uzupełniamy wodą, aby płyn zakrył owoce. Kiedy napęcznieją, odcedzamy na sitku.
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodajemy śmietanę, ucieramy. Masę podgrzewamy, aż będzie gorąca – najlepiej w naczyniu o podwójnym dnie. Kiedy ostygnie, dodajemy ser, masło i ucieramy, żeby dobrze się połączyły. Dodajemy skórkę pomarańczową. Powstałą masę dzielimy na pół. Do jednej wsypujemy pokruszone drobno trufle i ucieramy.
Do formy wyłożonej folią spożywczą przekładamy białą masę, na nią wysypujemy rodzynki, następnie układamy masę z truflami, a wierzch posypujemy rodzynkami. Przykrywamy gazą i wstawiamy na noc do lodówki, aby pascha dobrze się schłodziła.
Deser delikatnie wyjmujemy z formy, układamy na talerzu i dekorujemy według uznania.
Czas przygotowania 50 minut. Cena porcji ok. 2,60 zł
<strong>Zofia Bieniek-Pytlak, Starachowice</strong>Źródło: Rewia