Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pascha z morelami"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 136
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 397
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 438
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 136
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 397
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 438
Składniki
Do namoczenia moreli użyj lekkiego ponczu – wymieszaj 1/2 szkl. białego słodkiego wina z 1/3 szkl wody.
Spód: ciastka posiekaj. Wymieszaj z ciepłym olejem lub stopionym masłem. Przełóż na płaski talerz, schłodź w lodówce.
Masa: morele pokrój na ćwia- rtki, zalej lekko posłodzoną wodą. Po 20 minutach osącz. Wiórki wymieszaj z mlekiem i odstaw również na 20 minut. Potem odlej nadmiar mleka.
Jajka ubijaj na parze z cukrem pudrem, aż powstanie kremowa masa. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno. Masło utrzyj na puch i ciągle ucierając, dodawaj po łyżce twarogu. Wymieszaj z masą jajeczną, morelami i wiórkami. Duże sitko wyłóż gazą i napełnij masą. Obciąż talerzykiem i postaw na misce (tam spłynie serwatka). Po 12 godzinach wyłóż paschę na ciasteczkowy spód, udekoruj wiórkami.Źródło: Naj