Do góry

Desery Przepis na:

Pastilla z dynią

Pastilla z dynią

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 0

Przepis wart wypróbowania: "Pastilla z dynią"

Składniki

  • 60 dag filetu z kurczaka
  • oliwa
  • 1 dynia hokkaido (75 dag)
  • 1 cebula
  • czo snek
  • sól
  • pieprz
  • 20 dag pomidorków koktajl
  • 2 op. ciasto filo (25 dag)
  • 2 łyżki koncentratu pomid
  • 2 jajka
  • natka
  • masło 3cynamon papryki do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso opłucz, osusz, natrzyj solą oraz pieprzem. Włóż na patelnię z 2 łyżkami oliwy. Smaż, obracając, 10 min. Zdejmij z patelni. Dynię umyj, podziel na ćwiartki. Usuń nasiona, obierz skórkę. Miąższ pokrój na kawałki. Obierz i poszatkuj cebulę oraz ząbek czosnku. Pomidorki umyj, kilka odłóż do dekoracji, resztę pokrój.

  2. Zimne ciasto wyjmij z lodówki, pozostaw na 10 minut w pokojowej temperaturze. Na patelnię wlej kolejne 2 łyżki oleju. Wrzuć dynię z cebulą i czosnkiem, przesmaż. Dodaj pokrojone na kawałki mięso kurczaka oraz posiekane pomidorki. wymieszaj, zdejmij z ognia.

  3. Na koniec do farszu dodaj koncentrat pomidorowy oraz pół pęczka umytej i posiekanej drobno natki. Masę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz mielonym cynamonem.

  4. Spód i boki tortownicy wyłóż ciastem. Każdy plaster smaruj masłem. Nałóż farsz. Zalej go roztrzepanymi jajkami. Przykryj resztę ciasta posmarowanego masłem. Piecz 30 min w 180 st. Ozdób pomidorkami.

  5. 10 porcji, czas ok. 90 min; porcja – 420 kcal, cena 2,60 zł.

  6. Miąższ dyni możesz wykorzystać do zrobienia placków. Upiecz kawałki warzywa, zdejmij skórkę i usuń pestki. Miąższ zmiksuj, połącz z jajkami, mąką, odrobiną pro- szku do pieczenia i cukru. Usmaż placuszki.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń