Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pasztet wieprzowy"
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 2301
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 66
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 117
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 68
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 2301
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 66
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 117
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 68
Składniki
Wieprzowinę i boczek opłucz, włóż do garnka. Dodaj obrane marchewki i seler. Gotuj do miękkości z dodatkiem sporej szczypty soli. Oczyszczoną i opłukaną wątróbkę podsmaż z obraną i posiekaną cebulą na 2 łyżkach oleju.
Przestudzone mięso, warzywa oraz wątróbkę zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa. Pod koniec przepuść przez maszynkę namoczoną w mleku i dobrze odciśniętą kajzerkę. Powstałą masę wyrób razem z dwoma całymi jajkami, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Suszoną żurawinę namocz, odstaw na kilkanaście minut, a potem starannie osącz i dodaj do masy na pasztet. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Formę, najlepiej keksówkę, posmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wyłóż masę, wyrównaj wierzch.
Zapiekaj w temperaturze 200 st. ok. 50 minut do momentu, aż pasztet się zrumieni. Przestudź w formie. Podawaj z sosem, np. z żurawiny.
czas ok. 150 min; porcja – 330 kcal, cena 2,10 złŹródło: Świat kobiety