Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Patisony faszerowane"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 130
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 30
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 130
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 30
Składniki
Kaszkę wsyp na posolony wrzątek i ugotuj. Odcedź. Cebulę posiekaj, marchewkę zetrzyj, pieczarki pokrój w półplasterki. Na oleju zeszklij cebulę, dodaj pieczarki i marchewkę. Mieszając smaż 5-8 minut. Przypraw solą i pieprzem.
Patisony umyj, zetnij wierzch, wydrąż środki, oprósz solą. Przestudzoną kaszę wymieszaj z uduszonymi warzywami, natką, jajkiem i 1/3 sera. Farszem nadziej patisony. Ustaw w formie żaroodpornej.
Przygotuj sos: posiekaną cebulkę i roztarty czosnek podsmaż na oleju. Dodaj przecier, przypraw. Zalej patisony. Wstaw do piekarnika (200 st. C) na 40 minut. Na 5 minut przed końcem posyp resztą sera. Natychmiast podawaj.
Czas przygotowania: 60 minut 320 kcal/1 porcjaŹródło: Tele Tydzień