Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Patisony z mieloną wołowiną"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 46
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 116
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 35
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 46
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 116
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 35
Składniki
Patisony obgotowujemy krótko w osolonej wodzie, studzimy i odcinamy wierzchy. Usuwamy pestki, wydrążamy miąższ, zostawiając w środku ściankę o grubości około 1 cm. Miąższ siekamy.
Papryki kroimy w małą kosteczkę, obrany czosnek przeciskamy przez praskę. Natkę siekamy.
Rozgrzewamy łyżkę oleju, szklimy czosnek. Na oddzielnej patelni krótko przesmażamy paprykę.
Mięso mieszamy z miąższem patisona, czosnkiem i papryką. Doprawiamy kminem rzymskim, solą i pieprzem, dodajemy pietruszkę. Farszem napełniamy patisony, przykrywamy czapeczką. Do brytfanki nalewamy nieco wody, układamy patisony, skrapiamy olejem i zapiekamy 20 minut w 190oC.
Czas przygotowania 45 minut. Cena porcji około 3,80 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 188 kcal. Białko 14 g/Tłuszcz 14 g/Węglowodany 3 g.Źródło: Rewia