Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Patisony z wołowiną i papryką"
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 185
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7976
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 185
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7976
Składniki
Patisony podgotuj w posolonym wrzątku na półtwardo (bardzo młode wystarczy zblanszować), przestudź, zetnij górę. Usuń pestki, a miąższ wydrąż, zostawiając ściankę o grubości 1 cm. Wydrążony miąższ posiekaj.
Papryki pokrój w małą kosteczkę, czosnek przeciśnij przez praskę.
Na oleju zeszklij czosnek, oddzielnie podsmaż na dużym ogniu paprykę – około 2 minut. Podsmaż wołowinę, mieszaj, żeby nie zbiła się w grudki.
Połącz mięso z miąższem patisona, czosnkiem i papryką. Dopraw do smaku kminem rzymskim, solą i pieprzem. Wmieszaj posiekaną natkę. Przykryj odciętymi „czapeczkami”.
Farszem napełnij patisony. Do brytfanki wlej tyle wody, żeby zakryła dno, włóż patisony, skrop olejem. Zapiekaj ok. 25 min.
ok. 30 minut • Porcja 240 kcal • Koszt porcji ok. 80 gr • Przepis na 4 porcje.Źródło: Kobieta i życie