Do góry

Desery Przepis na:

Patisony z wołowiną i papryką

Patisony z wołowiną i papryką

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11048

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Patisony z wołowiną i papryką"

Składniki

  • po połowie czerwonej
  • żółtej i zielonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki
  • kmin rzymski
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • 4 żółte patisony
  • 25 dag mielonej wołowiny
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Patisony podgotuj w posolonym wrzątku na półtwardo (bardzo młode wystarczy zblanszować), przestudź, zetnij górę. Usuń pestki, a miąższ wydrąż, zostawiając ściankę o grubości 1 cm. Wydrążony miąższ posiekaj.

  2. Papryki pokrój w małą kosteczkę, czosnek przeciśnij przez praskę.

  3. Na oleju zeszklij czosnek, oddzielnie podsmaż na dużym ogniu paprykę – około 2 minut. Podsmaż wołowinę, mieszaj, żeby nie zbiła się w grudki.

  4. Połącz mięso z miąższem patisona, czosnkiem i papryką. Dopraw do smaku kminem rzymskim, solą i pieprzem. Wmieszaj posiekaną natkę. Przykryj odciętymi „czapeczkami”.

  5. Farszem napełnij patisony. Do brytfanki wlej tyle wody, żeby zakryła dno, włóż patisony, skrop olejem. Zapiekaj ok. 25 min.

  6. ok. 30 minut • Porcja 240 kcal • Koszt porcji ok. 80 gr • Przepis na 4 porcje.

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń