Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pełnoziarniste dukaty"
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 150
Polecam.
Odsłon: 811
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 57
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9193
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 150
Polecam.
Odsłon: 811
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 57
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9193
Składniki
Mąkę przesiej do miski przez rzadkie sito. Wymieszaj z cukrem trzcinowym, następnie dodaj masło i żółtka. Szybko wyrób kruche ciasto (najlepiej ręcznie). Posyp je jagodami goji i ziarnami słonecznika, zagniataj razem, aż dodatki równomiernie rozejdą się po cieście.
Z ciasta uformuj wałek o średnicy 4-5 cm. Szczelnie zawiń go w folię spożywczą, włóż na 40-50 min do lodówki, by stężało.
Po wyjęciu z lodówki odwiń ciasto z folii, ułóż na stolnicy lub blacie kuchennym. Ostrym nożem pokrój na plastry o grubości około półtora centymetra (nie powinny być zbyt grube).
Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia. W niewielkich odstępach ułóż na niej dukaty. Nagrzej piekarnik do temp. 180°C. Blachę wstaw do piekarnika na mniej więcej 14 min. Po wyjęciu ułóż dukaty pojedynczą warstwą na czystej lnianej ściereczce, poczekaj, aż zupełnie wystygną.
Można je przechowy wać przez tydzień, najlepiej w szczelnie zakręconym słoju lub blaszanej puszce.
<strong>Przepis przysłała Sandra Siebert z Lubonia</strong>Źródło: Relaks