Do góry

Desery Przepis na:

Pianka jogurtowa w cieście miodowym.

Pianka jogurtowa w cieście miodowym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 582 Ocena: 11563

Dodano:

Odsłon: 511

Miał być deser w pucharku a wyszło takie cudo… proste, tanie i smaczne, szczególnie dzieci lubią takie kolorowe desery. Można pominąć przygotowanie deseczek miodowych i zrobić piankę w pucharkach. Chodź zrobienie deseczek miodowych nie zajmuje dużo czasu. Macie do wyboru dwa warianty, albo bardzo szybko w pucharku, albo z pieczeniem na małej blaszce, oba te warianty nie zajmują dużo czasu. Syn był bardzo uradowany widząc taki tęczowy deser.

Składniki

  • Blaszka 24 x 24 cm
  • Ciasto miodowe:
  • 350 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 g cukru kryształu
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 80 g masła lub margaryny
  • Pianka jogurtowa:
  • 5 galaretek o różnych kolorach
  • 3 kubeczki jogurtu greckiego po 400 g
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pianka jogurtowa w cieście miodowym.

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na deseczki miodowe wrzucić do miski wg kolejności i zagnieść na gładkie ciasto, podzielić na 2 równe części. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wygnieść pierwszą połowę ciasta i wrzucić do nagrzanego piekarnika na 8-10 min. piec w temp. 200 C, do zarumienienia. Czynność powtórzyć z drugą częścią ciasta.
    Każdą z galaretek rozpuścić w 1 szkl. wody ( 1 szkl. = 250 ml ) ,po wystygnięciu dodać 200 g jogurtu greckiego, dokładnie wymieszać trzepaczką rózgową i pozostawić do momentu aż zacznie delikatnie tężeć, wylać na ciasto miodowe i wstawić do lodówki, żeby było szybciej każdą z miseczek można wrzucić na chwilę do zamrażalnika.
    Gdy wylejesz ostatnią warstwę przyłóż deseczkę miodowa i delikatnie przygnieć, odstaw do lodówki, żeby ciasto dobrze stężało, można zrobić polewę lub posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń