Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pianka w krakersach"
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 226
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 85
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3320
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 226
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 85
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3320
Składniki
Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody. Odstaw na kilka minut, aby spęczniała. W tym czasie truskawki umyj, usuń szypułki, 50 dag owoców zmiksuj z cukrem pudrem i sokiem cytrynowym. Mus przetrzyj przez gęste sitko.
Spęczniałą żelatynę stop, podgrzewając na małym płomieniu. Stale mieszaj, aby nie przypaliła się. Śmietanę przelej do wysokiego naczynia. Dosyp cukier waniliowy. Następnie ubij na sztywno mikserem. Bitą śmietanę delikatnie połącz z musem truskawkowym. Potem ostrożnie wymieszaj z żelatyną. Pozostałe truskawki pokrój w drobną kostkę.
Spód i brzeg tortownicy o śr. 20 cm wyłóż częścią krakersów. Na ciastkach rozsmaruj połowę pianki. Posyp kosteczkami truskawek. Owoce przykryj pozostałą pianką i resztą ciastek. Tortownicę szczelnie owiń folią spożywczą. Wstaw do lodówki na ok. 4 godzin. Przed podaniem ciasto przełóż na paterę. Posyp cukrem pudrem i udekoruj kawałeczkami truskawek.
ok. 30 minut. Chłodzenie ok. 4 godzin. 1 porcja ok. 220 kcal.Źródło: Tina