Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pianki czekoladowe"
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1094
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 213
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1094
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 213
Składniki
Żółtka utrzyj z cukrem pudrem w metalowej miseczce do białości. Gdy masa będzie kremowa, a cukier się całkowicie rozpuści, dodaj naturalne kakao w proszku oraz słodkie wino (najlepiej czerwone).
Miseczkę z przygotowaną masą umieść na rondlu z wrzącą wodą tak, by naczynie nie dotykało lustra wody. Ubijaj masę na parze, aż powstanie gęsta zwarta pianka.
Po tym czasie zdejmij miseczkę z rondla. Dalej energicznie ubijaj masę, aż całkowicie wystygnie (możesz robić to mikserem). Przygotuj 8 szklaneczek. Każdą z nich wyłóż folią spożywczą, posmaruj masłem. Przełóż masę. Odstaw do lodówki na kilka godzin do zastudzenia.
Z blatu biszkoptowego wytnij krążki. Użyj do tego takiej samej szklaneczki jak te, w których tężeje masa. Krążkami przykryj naczynia z pianką. Odwróć do góry dnem, by pianka znalazła się na biszkoptowym spodzie. Ozdób migdałami i ciasteczkami.
Czas ok. 40 min; porcja – 360 kcal, cena 1,70 zł.
. Puszystą piankę możesz również podać w pucharkach i udekorować kawałkami biszkoptu.Źródło: Świat kobiety