Do góry

Desery Przepis na:

Pianki jagodowe

Pianki jagodowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Pianki jagodowe"

Składniki

  • 6 jajek
  • 15 dag + 4 łyżki cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 15 dag mąki pszennej
  • 2 dag mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 dag jagód
  • 25 dag jogurtu
  • 50 dag śmietany kremówki
  • 4 łyżeczeki żelatyny
  • 1 op. galaretki jagodowej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij powoli dosypując z 10 dag cukru i cukier waniliowy. Pianę z białek połącz z żółtkami. Do masy jajecznej porcjami wsyp obie mąki i proszek. Ciasto przelej do 3 foremek wyłożonych pergaminem Piecz ok. 20 minut w temp. 175°C. Biszkopty wystudź. Każdy przekrój na 2 krążki.

  2. Jagody opłucz, osącz. Odłóż ok. 20 dag owoców, resztę zmiksuj na gładko i ew. przetrzyj przez sitko. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody. Odstaw by spęczniała. Jogurt wymieszaj z 4 łyżkami cukru. Spęczniałą żelatynę rozpuść podgrzewając. Śmietanę ubij na sztywno. Ostrożnie wymieszaj z żelatyną oraz posłodzonym jogurtem. Dodaj 2/3 musu jagodowego. Przemieszaj.

  3. Biszkoptowe krążki przełóż w foremkach tężejącym kremem jagodowym. Wstaw do lodówki na 6 godzin. Galaretkę rozpuść według przepisu podanego na opakowaniu. Wystudź i wymieszaj z resztą musu jagodowego. Wylej na wierzch torcików. Posyp odłożonymi jagodami. Pianki schładzaj jeszcze 2 godziny.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń