Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pieczarkowy frykas pod pierzynką"
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 48
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 80
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 36
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 114
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 48
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 80
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 36
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 114
Składniki
Czas przygotowania 75 min.
Ziemniaki obierz, opłucz, zalej posoloną wodą i gotuj je 20 min. W tym czasie oczyść pieczarki, po cierając je wilgotnym ręcznikiem. Poprzekrawaj je na ćwiarki (mniejsze sztuki na połówki). Kiełbasę potnij w kostkę średniej wielkości. Dymki pokrój w krążki, szczypiorek posiekaj.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Włóż 1/3 pieczarek, smaż 3 min. Dodaj 1/3 kiełbasy. Po 3 min zdejmij z patelni. W taki sam sposób smaż pozostałe 2 porcje pieczarek i kiełbasy. Do ostatniej porcji 2 min przed końcem smażenia dodaj cebulę. Połącz wszystkie usmażone . Wlej śmietanę oraz 4 łyżki mleka, wsyp szczypiorek. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Przy gotowaną tak potrawkę przełóż do naczynia żaroodpornego.
Ziemniaki odcedź. Wlej 200 ml mleka, dodaj masło i wszystko ubij tłuczkiem. Dopraw pieprzem, gałką muszkatołową i ew. solą, wymieszaj. Piure rozłóż na potrawce.
Wierzch posyp startym serem gouda. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. Piecz 40 min.Źródło: Tina