Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pieczona dynia faszerowana mięsem mielonym"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 152
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 37
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 152
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 37
Składniki
Dynie dokładnie umyj w zimnej wodzie. Przekrój wzdłuż i usuń łyżką nasiona. Oczyszczone ułóż cięciem do dołu w wysmarowanej tłuszczem brytfannie i podlej niewielką ilością wody. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 °C przez ok. 30 minut.
Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni. Dodaj posiekaną cebulę, marchewkę, seler i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż. Na drugiej patelni podgrzej oliwę i wrzuć mięso mielone. Dopraw solą, pieprzem i cynamonem.
Duś przez ok. 10 minut. Pod koniec dodaj pietruszkę i wymieszaj z boczkiem i warzywami. Dynię wyjmij z brytfanny i osusz. Wylej wodę i włóż je z powrotem (stroną cięcia w górę) do brytfanny. Masą mięsną napełnij dynię. Zapiekaj w temperaturze 180 °C przez kolejne 30 minut.Źródło: Na żywo