Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pieczone placki ziemniaczane z grzybami"
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 206
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 37
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3296
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 206
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 37
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3296
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na oleju. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Odlej wodę, która się pojawi. Wymieszaj ziemniaki z mlekiem, jajkiem, cebulą i mąką. Przypraw do smaku.
Wyłóż blachę papierem do pieczenia i natłuść. Nakładaj dość grube placki dużą łyżką. Wyrównaj ich wierzchy. Piecz 35 minut (po 20 minutach obróć na drugą stronę).
Grzyby oczyść i pokrój. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju, podsmaż czosnek (2-3 minuty). Następnie wrzuć grzyby i smaż na niewielkim ogniu ok. 15 minut. Przypraw do smaku.
Wyjmij placki z piekarnika, od razu rozłóż na talerze. Na każdym placku ułóż porcję grzybów. Posyp posiekaną natką pietruszki.Źródło: Olivia