Do góry

Desery Przepis na:

Pierniczki bezglutenowe

Przepis dnia 2018-12-15
Pierniczki bezglutenowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 114 Ocena: 1905

Dodano:

Odsłon: 3806

Pierniczki bezglutenowe, świąteczne, miękkie i kruche, prawie jak te glutenowe i nie wymagają leżakowania, są miękkie już na drugi dzień, także można je upiec w ostatniej chwili, serdecznie polecam :-)

Składniki

  • 200 g skrobi ziemniaczanej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 200 g mąki ryżowej + do podsypywania
  • 1 łyżeczka gumy guar
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao
  • 100 g cukru pudru
  • przyprawa do piernika (20 g)
  • 120 g roztopionego i wystudzonego masła
  • 1 jajko
  • 300 g płynnego miodu
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Najpierw mieszamy w misce wszystkie suche składniki.

    Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy w misce.

    Następnie przekładamy na blat i zagniatamy. Bardzo fajnie się zagniata, ale bywa, że ciasto się mocno klei, wtedy trzeba ostrożnie podsypywać mąką ryżową. Następnie formujemy z ciasta wałeczek, oprószamy mąką ryżową, wkładamy do woreczka i chowamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

    Następnie odkrawamy 1/3 schłodzonego ciasta, pozostałość zawijamy w folię i chowamy do lodówki, wałkujemy ciasto dość cienko na około 3 mm. Podsypujemy mąką ryżową i wykrawamy pierniczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni i wkładamy do nagrzanego piekarnika na najwyższe pięterko. Pieczemy przez 7 minut z termoobiegiem. Pilnujemy by się nie przypaliły. Każdy piekarnik piecze inaczej, więc trzeba to wyczuć, pierniki muszą się zezłocić, przypalone stają się gorzkie i niedobre. Z podanych składników, wraz ze ścinkami ciasta powstanie ok. 4-5 blach pierniczków.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń